close
България

11 незаконно влезли в страната с незабавно производство

товарният автомобил, в който са били укрити чуждите граждани

 

Под надзора и ръководството на Районна прокуратура – Царево са започнали 11 незабавни досъдебни производство срещу 11 чужди граждани, затова че на 22.03.2017 г. в района на 31 речна табела, намираща се на около 5 км. западно от устието на река Резовска, в зоната на отговорност на ГПУ Малко Търново на територията на Община Царево, влезли през границата на страната от Република Турция в Република България, без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места – престъпление по чл. 279, ал. 1, предл. І от НК.

Започнато е и досъдебно производство срещу неизвестен извършител, затова че на 22.03.2017 г. на около 3 км. западно от с. Резово Община Царево, на около 200 м. западно от пост за охрана на ГПУ-Малко Търново, както и на 20 м. южно от инженерно възпрепятстващото заграждение в зоната на отговорност на ГПУ-Малко Търново, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване и извършване на превоз на 27 чужденци (11 възрастни и 16 деца) да преминат през територията на страната в нарушение на закона – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, предл. І, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК.

Чуждите граждани са се намирали в ремарке на горящ камион „Скания“, в който те са били превозвани. Установено е, че камионът се е самозапалил, като докато гори е бил открит от патрул на гранична полиция. Един от патрулиращите служители на реда, с риск за живота и здравето си, е влязъл в горящата кабина на камиона и е открил лост, чрез който е успял да отключи отделението на багажника, в които са се намирали всички чужди граждани.

Според наблюдаващия прокурор, всички незабавни досъдебни производства ще бъдат приключени в законовия срок и ще бъдат внесени в Районен съд – Царево, който е компетентната съдебна инстанция.