close
България

141 години от освобождението на Нова Загора

1

С панихида за загиналите и почетна церемония пред Паметника на Освобождението, признателното гражданство отбеляза 141 години от освобождението на Нова Загора от петвековно робство. На 14 януари отново стотици родолюбци се събраха на поклонението, организирано от Община Нова Загора, Исторически музей и НЧ „Д. П. Сивков – 1870“. На този мразовит ден, събрал в едно родолюбието, възторга и преклонението пред нашите освободители, новозагорци сведоха чела в знак на признателност към хилядите руски, украински, беларуски, румънски, финландски, полски, литовски и латвийски войни, оставили костите си по пътя от Дунава до свободата на България. На 14 януари 1878 година в трижди опожарения град влизат частите на Първи Улански Санктпетербургски полк, командван от полковник Василий Балк и Нова Загора е окончателно свободна.

С венци и цветя признателното новозагорско гражданство поднесе своята почит към героизма и себеотрицанието и на войниците от Предния отряд, командван от ген. Гурко, освободил Нова Загора през лятото на 1877 година. С преклонение и едноминутно мълчание бе почетена и паметта на хилядите знайни и незнайни воеводи, учители, духовници, занятчии, търговци, бунтовници, революционери, книжовници, обикновени българи, вложили в девиза „Свобода или смърт“ себе си и България.

„Високият нравствен идеал на участниците в Освободителната война ни задължава да помним и почитаме датата 14 януари 1878 година. Тя е символ на Възкресението на Нова Загора от пепелищата и разрушенията, причинени от турския поробител и ознаменува края на петвековното турско робство. Тази дата ни призовава да не забравяме никога невинните жертви от новозагорския край.“ – заяви в тържествено слово Георги Камбуров, уредник в Исторически музей Нова Загора.

„Дълг на настоящите поколения е да съхраним паметта за историята на нашия край, защото само този, който помни миналото си има бъдеще“ – сподели кметът на общината Николай Грозев.