close
България

141 свалени регистрационни табели на МПС в Бургаско

svalqne-na-tabeli

Общо 141 случая на територията на Бургаска област на свалени регистрационни табели на МПС, управлявани от неправоспособни водачи или такива, които са собственици на автомобила и са шофирали след употреба на алкохол или наркотични вещества, са отчетени от края на м. януари до момента от служителите на сектор «Пътна полиция» при ОДМВР – Бургас.

От влизането в сила на законовите промени – 21.01.т.г. към днешна дата и по трите показатели са регистрирани случаи на свалени табели, като важно е уточнението, че катаджиите свалят табелите не само ако водачите въобще не притежават шофьорска книжка или са с отнета такава, а и ако срока на шофьорското им свидетелство е изтекъл. От съществено значение и още един факт, който мнозина водачи вероятно са пропуснали – с последните законови изменения служителите на «Пътна полиция» могат да дерегистрират и кола, чийто собственик я е дал на неправоспособен водач. И ако досега санкцията бе спиране от движение на колата за срок до един месец, от началото на юли срока е увеличен от шест месеца до една година.

Припомняме, че последния случай на сваляне на регистрационни табели на МПС от служителите на сектор «Пътна полиция» при ОДМВР – Бургас бе осъществено около 20.00 ч. на 26.07.т.г., когато на около 100 м. от разклона за Каблешково посредством използване на звуков и светлинен сигнал принудително бе спрян лек автомобил „Мерцедес CLS 63”, с бургаска регистрация, чийто водач шофирал рисково, създавайки предпоставки за ПТП.

Водачът на автомобила – А.И., 34 годишен от Бургас е тестван за употреба на алкохол / апаратът отчел – 1,03 промила/ и наркотични вещества / апаратът отчел положителен резултат за употреба на кокаин и метамфетамин/. Служителите от сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Бургас му съставили акт и свалили регистрационните табели на „Мерцедеса”, като при демонтажа на задната регистрационна табела са открити две полиетиленови пликчета, едното съдържащо жълто кристалообразно вещество. метамфетамин/, а второто – бяло прахообразно вещество, чийто точен състав е в процес на изясняване. А.И. бе задържан за срок до 24 часа, като по случая бе образувано бързо полицейско производство.