close
България

2 години и 4 месеца затвор за бургазлия, откраднал пари от кутия за дарения

temida-syd

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас, съдът наложи ефективно наказание от 2 г. и 4 м. „лишаване от свобода“ на Петко В. (на 38 г. от гр. Бургас). Той е подсъдим за това, че на 25.01.2017 г. в гр.Бургас, в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, в съучастие като извършител с Доника П. – също извършител, отнел чужди движими вещи – картонена кутия за дарение с надпис „Зов за помощ да помогнем на Любчо“ със сумата от 400 лв., от владението на собствениците й, без тяхно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр.чл. 20, ал. 2, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

По същия обвинителен акт на Петко В. са повдигнати и още 3 обвинения за извършени от него кражби (при две от тях, като съизвършител с Доника П.) на движими вещи на обща стойност 1 030 лв.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

На Доника П. е наложено условно наказание в размер на 1 година „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години.

Постановените наказания са общи за всички извършени деяния.

Присъдата на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.