close
България

2 г. след стрелбата в Слънчев бряг: Митьо Очите даде показания в спецсъда

dimityr jelqzkov

Почти 2 години след стрелбата в Слънчев бряг Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, даде показания в спецсъда.

Пред очите на съдебната охрана гардовете му се държаха агресивно с екипа на bTV. Димитър Желязков и Божидар Георгиев се изправиха за първи път след стрелбата очи в очи – в съдебната зала, на метър разстояние.

Очите разказа, че видял да стреля срещу него един от подсъдимите – Георги Иванчев. Показа и раните си, включително и торбичка, закачена на стомаха му. Обясни на магистратите също, че нямал сексуални проблеми. Извън залата охраната му го бранеше от въпросите ни.

Поведението на гарда на Очите беше наблюдавано безучастно от съдебната охрана.

На същото място, в двора на спецсъда, преди две седмици подсъдим за наркотрафик преби свидетел срещу него в края на делото. Пред очите на охранителите, които впоследствие обяснили, че не са видели нищо. Оказа се, че нито една от камерите в сградата не работи. Това вчера предизвика реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров пред ВСС.

„Действията на Главна дирекция „Охрана” са под всякаква критика, те не отговарят на минимални стандарти за сигурност”, заяви той.

На делото за стрелбата се яви и ключов свидетел от Ямбол. Той е бил е давал показания и преди 17 години по делото за бомбения атентат срещу Очите. А при престрелката в Слънчев бряг просто бил случайно в ресторанта. Дойде с бронежилетка. „Какво да видя – 10 жаби нападнаха един крокодил и се опитаха да го изядат”, заяви той.  /bTV