close
България

2 месеца ваканция за депутатите

plenarna-zala

Народното събрание ще има 2 месеца ваканция.

Решението бе взето от 169 народни представители днес, когато бе приет правилник за работа на Народното събрание.

Съгласно приетите текстове парламентът ще работи на 3 сесии годишно.

Депутатите ще са във ваканция от 22 декември до 10 януари. Те почиват 10 дни по Великденските празници и през целия месец август.

По изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени.

Повече от един час депутатите спориха дали парламентарният контрол, който досега се излъчваше пряко по БНТ да се излъчва по БНТ 2.

В крайна сметката пленарното време приключи и в утрешния ден ще се разбере по кой канал ще се излъчва контролът, предаде БГНЕС.

От друга страна депутатите гласуваха и Комисията по правни въпроси на всеки 3 месеца да отправя покана до главния прокурор за провеждане на обсъждане.

Те ще са свързани с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на съдебната власт, резултати в борбата с престъпността, в това число корупцията, взаимодействие с разследващите органи.

Обсъждане се провежда и по инициатива на председателя на ВКС, ВАС или по искане на главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители.