close
България

2/3 от българите взимат под необходимия им доход

pari-zaplata

2/3 от българите взимат под необходимия нетен доход за издръжка на живот, показват данните на КНСБ.

„Като цяло българинът продължава да получава ниски доходи, близо 40% от работещите българи получават заплата до 1000 лева независимо, че средната мина 2000. И това при продължаващо растящи цени на храните, няма как да не доведе до усещане, че обедняваме“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От миналата година досега издръжката се е увеличила с 6,4%, но въпреки увеличението на доходите трудно се компенсира инфлацията в страната, информира БНТ.

„В България сиренето, прясното мляко, яйцата и още 3-4 други продукта са по-скъпи отколкото в Германия. Например краве сирене килограм – 9.20 евро в България, в Германия краве сирене килограм – 7.16 евро“, обясни главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Кристина Василева е от Русе, с мъжа ѝ имат две деца, висшисти са. Доходите им са над минималните, но за да им стигат, правят компромиси. По думите ѝ така изчислената от КНСБ издръжка на живот не би била достатъчна.

„За мен е недостатъчно нито за тричленно, нито за двучленно, тъй като инфлацията е много голяма, цените постоянно растат, всекидневно“, уточни Кристина Василева.

По думите ѝ, за да може едно семейство да живее нормално в днешно време трябва да получава по минимум 1000 лева на човек.

„Да не говорим, че при децата нуждите са променливи, постоянно растящи. Примерно един тийнейджър и едно дете на 5 години не може да се сравняват, нуждите са много различни. Но като цяло в България всичко е възможно, предполагам хората някак успяват да живеят, но трудно“, добави още Кристина Василева.

Около една четвърт от хората у нас по данни на КНСБ получават минимална заплата. С нея пак по изчисления на синдикатите към края на миналата година, хората са успявали да си купят едва седем пъти най-необходимите храни и литър гориво.