close
България

20 години затвор за убийството на земеделски производител

syd

Върховният касационен съд остави в сила въззивно решение на Бургаския апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Окръжен съд – Сливен спрямо Иван Г., признат за виновен за убийство на земеделски производител от Сливенско.

На 20 юли 2020 година в землището на село Панаретовци, община Сливен, подсъдимият умишлено умъртвил Стоян С., като деянието е извършено предумишлено, поради което и на основание чл.116, ал.1, т.9 вр. чл.115 от НК е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 20 (двадесет) години. Със същата присъда подсъдимият е признат за виновен в това, че на неустановена дата и място е придобил и до 7 август 2020 година, в село Панаретовци, община Сливен, държал огнестрелно оръжие – сигнално-газов пистолет със заличен номер, преработен в боен пистолет, без да е имал за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339, ал.1 от НК е осъден  на „лишаване от свобода“ за срок от 5 (пет) години.

На подсъдимия е определено едно общо наказание, най-тежкото измежду наложените му – „лишаване от свобода“ за срок от двадесет години, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим.