close
България

20 млн. лева са влезли по европроекти в Нова Загора

obtshina-nova-zagora

Над 20 млн. лева са влезли в Нова Загора по европейски проекти през сегашния и предходния програмен период. Това съобщи зам.- кметът Светла Стоянова на среща по повод 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, организирана по инициатива на областния управител на Сливен Чавдар Божурски.

„Повечето проекти са завършени, по някои работата продължава, а други тепърва ще се реализират“, посочи Стоянова. Най-много средства от Европа са били вложени в инфраструктурата. За 6,4 млн. лева са ремонтирани междублоковото пространство в кв. „Загоре“, централния площада и 9 улици в града.

Сключени са договори за саниране и енергийна ефективност за 4,9 млн. лева на десет многофамилни жилищни сгради. Професионалната гимназия по селско стопанство, която наскоро държавата прехвърли на общината, бе санирана за 1,2 млн. лева също по европроект. Общината успя да получи средства общо в размер на 1,650 млн. лева за санирането и енергийна ефективност на сградите на полицията и пожарната, както и на началния етап в СУ „Иван Вазов“.

Наскоро бе създадена Местна инициативна група, която защити стратегия за насърчаване на бизнеса на стойност 4 млн. лева. С европейски средства са разкрити социални услуги за хора със специфични потребности, за възрастното население и са създадени близо 100 работни места. „Продължаваме да търсим възможности, които да направят живота в общината по-благоприятен“, допълни зам.- кметът Стоянова. /trud.bg