close
LifeStyle

20 невероятни ползи от пиенето на пресен сок от моркови

sok morkovi

Любимата храна на Бъгс Бъни не е само за зайците. Морковите са невероятен зеленчук, богат на ценни хранителни вещества, витамини и минерали.

Сокът от моркови е един от онези чудодейни еликсири, с помощта на които можем да подобрим общото състояние на организма. Той има изключително ползотворно въздействие върху зрението, кожата, косата и ноктите. Освен че е изключително вкусен, пресният сок от моркови, е здравословен източник на бета-каротин,витамин А и калий.

Той може да бъде включен в детското меню от най-ранна възраст.

Сокът от моркови повишава имунитета и контролира дейността на сърдечно-съдовата система,  пречиства черния дроб и жлъчката, витамин А поддържа лигавицата на вътрешните органи здрави и предпазва организма от патогенни микроорганизми. При възрастните намалява нивата на лошия холестерол, а калият и манганът намаляват риска от диабет тип 2.

Наличието на витамин К в сока от моркови подпомага процеса на съсирване на кръвта и помага за калциевата обмяна и здравето на костната система, а витамин С спомага за по-бързото заздравяване на външни рани и поддържа венците здрави.

Ползите от пиенето на сок от моркови са неизброими, ние ще споменем следните:

 1. Поддържа кожата добре хидратирана и тонизирана, подпомага бързото зарастване и заличаване на белези.
 2. Има детоксикираща роля и подпомага лечението на акне.
 3. Подпомага кожни заболявания, основаващи се на дефицит на витамин А, каквато е екземата.
 4. Бета-каротинът контролира влиянието на вредните слънчеви лъчи и повишава съпротивителните сили на кожата, спомага да се избегне слънчевото изгаряне.
 5. Витамин А намалява клетъчната дегенерация и забавя процесите на стареене в организма.
 6. Повишава количеството на колаген в кожата и по този начин поддържа еластичността й и възпрепятства образуването на бръчки.
 7. Подпомага и увеличава растежа на косата.
 8. Заздравява ноктите.
 9. Сокът от моркови подобрява общото състояние на жените по време на бременност.
 10. Подобрява качеството на кърмата като я обогатява с витамин А.
 11. Повишава съпротивителните сили на плода, ако се приема в последните три месеца от бременността, но не вреди да се пие и преди това.
 12. Съдържа малко калории, което го превръща в ценен компонент на всяка диета за намаляване на телесното тегло.
 13. Високото съдържание на естествени захари в сока от моркови може да задоволи глада за „нещо сладко“. Смесен с пресен сок от ябълки, целина и краставици може да се използва от онези, които прилагат диета за отслабване.
 14. Високото съдържание на витамин А в сока от моркови ускорява мускулния растеж и възстановява мускулите след усилени тренировки, благодарение на съдържащия се в него фосфор.
 15. Засилва метаболизма, благодарение на големите нива на витамин В Complex, които ускоряват разграждането на глюкозата, мазнините и протеините.
 16. Намалява болката след тренировки.
 17. Намалява стреса и депресията.
 18. Магнезият и манганът в сока от моркови регулират нивата на кръвната захар.
 19. Подпомага храносмилането. Благодарение на високото съдържание на фибри има дълготраен засищащ ефект.
 20. Прочиства храносмилателния тракт от токсични натрупвания и шлака и по този начин предпазва организма от затлъстяване.