close
България

20 са вече автомобилите, конфискувани в Бургаско

kat

Четири моторни превозни средства са иззети вчера в Бургаско от водачите им във връзка с промените в Наказателния кодекс, касаещи наказателната отговорност на шофьорите, употребили алкохол или наркотични вещества, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас.

В Приморско е отнет лек автомобил, управляван от 18-годишен младеж. Тестван е за употреба на алкохол и наркотични вещества. И двете проби са били положителни – алкохолът бил с концентрация – 1,38 промила, а тестът за наркотици е реагирал положително на бензодиазепини. Младежът е задържан за срок до 24 часа.

Вторият случай е в курорта „Слънчев бряг“. Там е отнет лек автомобил без регистрационни номера, управляван от 39-годишен мъж от Криводол, обл. Враца. Същият е тестван за употреба на алкохол. Апаратът е отчел наличие на 1,90 промила.

В близкото до курортния комплекс село Кошарица служители от Районно управление – Несебър спрели за проверка автомобил, управляван от неправоспособен водач. Той е тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел концентрация – 2,22 промила.

В Бургас е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 40-годишна бургазлийка, която е тествана за употреба на алкохол и наркотични вещества. Втората проба е била положителна за употреба на амфетамин и метамфетамин. Жената отказала да даде кръв и урина за химичен анализ. Задържана е за срок до 24 часа, а автомобилът е иззет.

Вчера на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас старши комисар Емил Павлов информира, че след промените в Наказателния кодекс (НК), броят на иззетите автомобили в Бургаска област постоянно расте. Към момента те са близо 20.

БТА припомня, че в края на юли парламентът прие по-строги санкции за нарушителите на пътя чрез промени в Наказателния кодекс. С измененията се криминализират случаите, в които водач откаже да бъде проверен за употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и преди това е имал административно наказание за някое от тези деяния. В случай, че водачът е управлявал собственото си моторно превозно средство, което е послужило за извършване на престъплението, то да може да бъде отнето в полза на държавата.