close
България

20 000 тира карат из страната по галоши

tir-monitor

Около 20 000 тира бродят из пътищата на страната по галоши – с изтъркани гуми и без вериги. Това е общата бройка на камионите, които работят в сивия сектор – т.е. нямат нужните разрешителни да извършват превоз и съответно в масовия случай не покриват законовите изисквания. Това научи „Монитор“ от председателя на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. По думите му това са обикновено тирове, които превозват товари във вътрешността на страната, например камиончета, които пътуват от Смолян до Пловдив, да речем. Според него там нещата не са като хората, като обикновено става дума за собственик с един камион или две по-малки превозни средства.

Именно заради липсата на нужното зимно оборудване по време на студените месеци у нас всяко денонощие закъсват по 30 тира като повечето от тях са български, обясниха от КАТ. Причината са предимно износените гуми. Поради тази причина преди година от регионалното министерство настояваха да се въведе закон, който изисква поне 4 милиметра грайфер и задължително зимни гуми и за камионите и автобусите, каквото изискване вече има за леките коли, както и 150 лв. необжалваема глоба, ако нарушават изискванията. Промените обаче не бяха приети. В момента действащият закон изисква 2 милиметра грайфер за гумите на тежкотоварните машини. Усложнения създават и регистрирани у нас превозвачи, които обаче не са на български фирми. Те са македонски и гърци и тяхното ниво не е добро и има проблеми, допълни Лалов. По думите му най-често превозват товари между България и Македония и България и Гърция.

Въпреки високата бройка на тировете, които закъсват заради липсата на нужното зимно оборудване и изтъркани гуми, едва малко над 400 са актовете заради подобно провинение, съставени тази година от инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“. От началото на 2016 г. към момента при извършване на превоз на товари с тирове, на които има една или повече гуми с разкъсвания по протектора са били санкционирани 154-ма водачи, а още 264 акта са съставени за превоз с износени.

Справката, дадена от институцията по искане на „Монитор“, показва, че основните причини за общо съставените актове са не само износени или разкъсани гуми, а също нарушена цялост на стъкла, неизправна спирачна уредба, неизправни светлини.

Сред другите чести провинения са шофьори без удостоверения за психо, липса на аптечка, пожарогасител и триъгълник, както и камиони без технически прегледи. Инспекторите са хванали още водачи с актове или наказателно постановление по Закона за движението по пътищата, както и различни нарушения при използването и отчитането на тахографите.