close
България

200 лв. да пременим фамилията с носии на фестивала в Жеравна

festival-jeravna

Поне 200 лева за носии ще трябва да извади четиричленно семейство, за да се облече в традиционни български носии за Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, който тази година ще се проведе на 18, 19 и 20 август, установи проверка на „Монитор“.

По регламент всеки желаещ да присъства на фестивала задължително трябва да е облечен във фолклорна носия – автентична, сценична или стилизирана. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия.

Допускат се и дрехи от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си купите или вземете под наем.

Осигуряването на традиционната национална носия обаче се оказва основен разход за посетителите. Наемите започват от 40-50 лв. за мъжки костюм от риза и пояс и риза и престилка за жените. А рентата на детски носия ще ни струва около 40 лв. Ако искаме пък да си купим собствен костюм, то ще ни трябват поне 250 лв. за традиционна носия, като за малчуганите одеждите са малко по-евтини.

Освен обаче пари за облекло посетителите ще трябва да заплатят и входна такса. За трите дни възрастните ще трябва да дадат 25 лева, за деца от 7 до 14 г. таксата е 10 лева, а за малчуганите под 7 години входът е безплатен.

Срещу посочените суми ще имаме достъп през трите дни на събора, както и правото да си опънем палатка до оградата на събитието. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.

Тази година обаче връстниците на Националния фолклорен ансамбъл “Българе” – родените през 2002 година 15-годишни младежи и девойки, ще получават безплатен достъп до “Жеравна 2017″ срещу предявяване на лична карта, но само в случай, че са с възрастен придружител, заплатил входна такса.

Директорът на фестивала Светослав Петков заяви пред „Монитор“, че тази година се очакват над 15 хил. посетители.

Места обаче вече няма. По думите на Петков свободните легла са свършили още миналата година. Дори хотелите в Ямбол вече били пълни, а къщите за гости в околните села на разстояние 50-60 километра също са продадени преди месеци.

Организаторите обаче са предвидили и място за кемпери и каравани. За лагеруващите организаторите осигуряват ток, вода, тоалетни и душ-паравани. За да отидем и да опънем палатка не е нужно предварително да си запазваме място или нещо подобно, за да намерим къде да се настаним обаче трябва да отидем доста по-рано. Петков обясни, че доста голяма част от любителите на лагери са тръгнали още вчера, за да са сигурни, че ще си намерят място къде да паркират кемпера и да опънат палатката.

На събитието ще могат да се видят каба гайди, нестинари, народни борби, както и традиционна българска сватба.