close
Свят

2017 година е сред рекордьорите по топъл климат

goretshina-susha-jega

Периодът от януари до ноември тази година попадна в тройката на най-топлите месеци откакто се водят наблюдения за времето и климата, съобщиха световните агенции.

Те се позоваха на доклад на Световната метеорологична организация към ООН със седалище в Женева. „Първите 11 месеца на 2017-а са били трети в класацията на най-топлите, като отстъпиха само на 2016 и 2015 година“, се казва в доклада.

В документа се изтъква, че споменатите 11 месеца се характеризират със „значително по-топли условия върху по-голямата част от повърхността на сушата и на световния океан“.

Въпреки че годината още не е завършила, СМО прогнозира, че глобалните температури на сушата и на океана ще се наредят сред най-високите, откакто се водят измервания. 2017-а ще бъде и най-топлата година, в отсъствието на усилващия топлината феномен Ел Ниньо. Потвърждава се дългосрочната тенденция за затоплянето на климата, наблюдавана от края на 70-те години и най-вече от началото на това столетие.

През месец ноември тази година бяха регистрирани с 2 градуса по Целзий по-високи температури от обичайните в западната част на САЩ, в Канада, в Аляска, в западната част на Азия и в руския Далечен изток. При това в Арктика температурата расте с два пъти по-високи темпове, отколкото са средните за света.