close
България

203 училища искат статут на иновативни

klasna-staq-uchilitshe

226 проекта за училищни иновации от 203 училища постъпиха в Министерството на образованието и науката до 31 януари – крайният срок за кандидатстване за статут на иновативно училище.

Нестандартните подходи се прилагат в три посоки – нов или усъвършенстван начин на управлението на училището или детската градина; промени в учебния план и нови учебни предмети, програми и планове, съчетани с модерни методи на преподаване.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование позволява за първи път да бъдат признати за иновативни училища или отделни паралелки, които подобряват качеството на образованието чрез иновации.

Проектите съдържат форми на работа, чиято цел е да засилят интереса на децата към ученето, да им помогнат по-лесно да усвояват знания и да развиват своите таланти.

Едно от важните изисквания към кандидатите е училищните проекти за иновации да са одобрени от родителите на всички деца, с които ще се работи по нов начин. Задължително е също обучението да е съобразено с държавните образователни стандарти.
Постъпилите проекти ще бъдат оценявани първо в регионалните управления по образованието. След това те ще бъдат разгледани в обществена комисия, която до 28 април 2017 г. ще подготви списък за одобрение на иновативни училища от Министерски съвет, който да бъде обявен на 31 май.

Най-много подадени проекти има от училища в София-град – 64. По 16 проекта са подадени от Варна, Пловдив и София-област. От Стара Загора – 12, а от Велико Търново – 11.

Ето разпределението на подадените проекти по области:

Благоевград – 2
Бургас – 14
Варна – 16
Велико Търново – 10
Видин – 4
Враца – 6
Габрово – 4
Добрич – 5
Кърджали – 4
Кюстендил – 2
Ловеч – 4
Монтана – 5
Пазарджик – 8
Перник – 2
Плевен – 3
Пловдив – 16
Разград – 6
Русе – 3
Силистра – 0
Сливен – 8
Смолян – 1
София-град – 64
София-област – 16
Стара Загора – 12
Търговище – 2
Хасково – 3
Шумен – 4
Ямбол – 2.