close
България

2340 лева са необходими за издръжката на четиричленно домакинство

semeystva-shtastie

За нормален живот на четиричленно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими 2340 лева месечно. Това показват последните данни за издръжката на живота на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ . Данните за първото тримесечие на годината представиха директорът на ИСС Любен Томев и експертът Виолета Иванова.

На човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 585, 09 лева. Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Издръжката нараства с 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие и с 2,6 на сто на годишна база. В пари едногодишното нарастване е с около 60 лева.

Необходимите средства за нормален живот на четиричленно домакинство в София са 3055 лева, средно на човек – 763.80 лева. Издръжката в столицата надхвърля средните нива на издръжката на живота в страната с 30,5 на сто.

73,3 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот.

Намаляват обаче домакинствата, които са под издръжката – през 2008 година те са били 88 на сто от всички, сочат данните на КНСБ.