close
България

240 000 лева струва новата ограда на бежанския лагер в Харманли

harmanli-ograda

Близо 240 000 лв. струва оградата на бежанския лагер в Харманли, която беше изградена след бунтовете там. Сумата потвърди в интервю за Дарик началникът на приемателния център Димитър Захариев.
От Областната администрация на Хасково съобщиха, че оградата с дължина 2920 м вече е завършена. Изградени са напълно нови участъци от над 760 метра. Една част от тях са бетонни, с допълнително надграждане с метални пана и режеща бодлива тел. Вчера бе съобщено, че щетите от бунта са за 50 000 евро. Днес Димитър Захариев заяви, че до него не е достигала такава информация. Стана ясно, че Агенцията е дала 20 000 лева за остъкляване. По време на размириците бяха потрошени стъклата на столовата, кухнята и медицинския център.
„Към момента нямаме постъпила официална информация от застрахователното дружество относно стойността на нанесените щети и стойността на това кое могат да покрият те. Само от остъкляването имам цифра – цената е 19 765 лева без ДДС. Това е като оценка на експерт в нашата агенция“, каза Захариев и допълни, че когато получи оценката на застрахователите, ще бъде оповестена.
Оградата на лагера е готова и са ремонтирани всички места, където е имало нужда. Частично бе изградена и възстановена на места външната ограда. Цената е 238 219 лева с ДДС. Оградата е от бетон, метални пана, бодлива тел и кльон, посочи Захариев. Оградата вероятно ще бъде застрахована.
Шефът на центъра е категоричен, че грижата за хигиената в центъра е на настанените. „Наши служители всяка сутрин по график дезинфекцират и почистват баните и тоалетните, а хигиената по стаите си е грижа на настанените“, категоричен е той.