close
България

25 000 бойци гърмят край Сливен

poligon_novo_selo

25 000 бойци от 22 държави „превземат“ Сливен. Те са част от многонационалното учение Saber Guardian – 2017, което започна вчера на полигон „Ново село“ край града на сините камъни. Бойните тренировки ще са до 20 юли 2017 г. и ше се провеждат на територията на три държави – България, Унгария и Румъния, съобщиха от Министерството на отбраната. Учението се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват над 25 000 военнослужещи от 22 държави членки и партньори на НАТО. По време на учението са предвидени ВИП дни.

Провеждано ежегодно от 2013 г., SG17 се редува през България, Румъния и Украйна и служи като част от Програмата за съвместни учения (Joint Exercise Program или JEP) на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. SG17 е най-мащабното учение от серията „Saber Guardian“ досега и ще подсили съвместната и смесена оперативна съвместимост при многообразие от набори от мисии със съюзнически и партньорски държави.

SG17 е най-голямото учение от 18-те учения в Черноморския регион тази година.

Целта на SG17 е да се повиши оперативната съвместимост на страните участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион. Българските въоръжени сили ще участват в Saber Guardian – 2017 с около 4000 души от състава на Съвместното командване на силите, видовете въоръжени сили и техните подчинени формирования, Служба „Военна полиция“, Военномедицинска академия, дирекции от Щаба на отбраната и Министерството на отбраната и други специализирани държавни структури.

Подготвителните и интегрирани учения включват още Resolute Castle 2017. Това е Строително учение, водено от Силите на САЩ, което се провежда в периода 14 април – 30 септември 2017 г. на множество местоположения в Полша и Румъния. То е подготовка за SG17 чрез провеждането на инженерни мисии на множество военни съоръжения за учение и полигони в Чинку, Михаил Когълничану, Бабадаг и Смардан в Румъния.

Общо 18 съюзнически и партньорски учения на Командването на сухопътните войски на САЩ в Европа (USAEUR) се провеждат в Черноморския регион през 2017 г. с участието на 40 000 бойци от 23 нации, като SG17 е най-мащабното.
„За нашата страна е изключителна привилегия да бъде сред страните домакини на най-мащабното издание на учението“, каза при откриването на учението Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната. Той подчерта, че броят на участващите страни и военнослужещи, както и обширната територия от Европа, на която се провежда учението, говорят красноречиво за нарасналата необходимост от колективни усилия за гарантиране на сигурността и мира в Югоизточна Европа.

Генерал-майор Джон Гронски, заместник командващ на Сухопътните сили на САЩ в Европа, постави акцент върху сформираната в учението многонационална дивизия, която според него притежава внушителни способности. Тя включва танкови, пехотни, инженерни, артилерийски, военновъздушни формирования и специални сили и ще осигури предислоцирането на личен състав, въоръжение и техника от България към Грузия през Черно море. Относно посещението по-късно вчера на военни наблюдатели от Руската федерация по линия на Виенския документ от 2011 г. на учебния полигон „Ново село“ генерал-майор Гронски заяви: „Ние се радваме, че ще има военни наблюдатели от Русия. Учението Saber Guardian е с висока видимост. Когато става дума за прозрачност, трябва да подчертаем, че тя дава възможност за преодоляване на неразбирането за това, което се прави. Затова всяка държава трябва да следва този принцип при провеждането на своите учения.“ /standartnews.com