close
България

28-годишен мъж отива на съд за причинена смърт по непредпазливост след незаконни гонки

syd-sliven

Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Николай Ф. (на 28 год., от гр. Сливен). Той е подсъдим за това, че на 21.02.2016 г. на летище „Бършен“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил „Мерцедес“, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – на Невен Б. и Галин Д., както и средна телесна повреда на Драгомир Б., изразяваща се в контузия на врата, довело до трайно затрудняване движението на врата – престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. 2-ро, алт. 2-ра, б. „б“, алт. 1, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, предл. 3-то от НК, съобщиха от прокуратурата.

Тримата пострадали имали интерес към автомобилните състезания.

От публикации в интернет и организирана група във „Фейсбук“, преди обяд на 21.02.2016 г. тримата разбрали, че на пистата на летище „Бършен“ край Сливен, е обявено събиране на автомобили и мотоциклети и „гонки“ с тях. Решили да отидат и около 11:00 часа потеглили с автомобила на Невен Б. До него на предната дясна седалка пътувал пострадалия Галин Д., а на задната седалка в дясно бил пострадалия Драгомир Б. Пристигнали в района на летището около 13:00 часа и въпреки поставените на главен път Сливен – Ямбол забранителни знаци, навлезли с автомобила на пистата. На входа на пистата, както и по самата писта, се движели множество автомобили с различна скорост и в различна посока.

След като навлезли на пистата, пострадалите на предните два седалки отключили и премахнали предпазните колани. Невен Б. продължил да управлява автомобила с невисока скорост (около 60 км/ч.) в дясната част на пистата в посока от запад на изток.

Приблизително по същото време в района на летище „Бършен“ пристигнал и подсъдимият с управлявания от него лек автомобил „Мерцедес“. Той също не се съобразил с обозначения забранителен пътен знак и навлязъл с автомобила на пистата. След кратко движение по пистата и направен обратен завой, подсъдимият потеглил в посока към входа на летището (посока изток – запад), като постепенно увеличил скоростта на движение на управлявания от него автомобил до 150 км/ч.

В същото време, пред управлявания от подсъдимия лек автомобил, в дясно от него и в съща посока, се движел със скорост от около 72 км/ч и управлявания от пострадалия Невен Б. лек автомобил „БМВ“. Тогава Невен Б. е предприел внезапна промяна в направлението на движение на автомобила си с рязък завой наляво и пресичане на коридора на движение на лекия автомобил „Мерцедес“. В момента на предприетата от страна на постардалия Невен Б. маневра, същият е бил на разстояние около 45 м. от мястото на удара. Подсъдимият възприел предприетата маневра и реагирал, чрез задействане на спирачната система на автомобила и завиване на ляво. Въпреки предприетите действия между двата автомобила настъпил удар, като челната част на автомобила „Мерцедес“ ударил страничната лява част на автомобила „БМВ“.

В резултат на настъпилото пътно-транспортно произшествие пострадалите Невен Б. и Галин Д. получили тежки, несъвместими с живота, травматични увреждания и починали непосредствено след произшествието.

Подсъдимият, пътуващият с него Николай Н. и пострадалия Драгомир Б. получили по-леки травматични увреждания и били откарани за оказване на медицинска помощ в спешния център при МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 17.11.2017 г.