close
България

300 в психиатриите безсрочно, близките им ги зарязали

ludnica

Над 300 души лежат в психиатриите из страната безсрочно. Някои от тях нямат роднини. Повечето обаче са зарязани от близките си. Те не искат да ги приберат, въпреки че има значително подобрение в състоянието им и не са опасни нито за себе си, нито за обществото. Това установи репортерска проверка на „Монитор“.

Няма и нормативен документ, по който те да бъдат задължени да се погрижат на болните си роднини, коментира директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова.
Единствената им алтернатива е да бъдат настанени в социален дом за хора с психични проблеми, но местата там са ограничени. Нов обитател може да бъде приет в такъв дом само, ако някой умре. Понякога чакането продължава десетилетие, други не дочакват място и умират в психиатриите.
Сред подалите молби за настаняване през миналата година има класиран мъж на 287-о място.
На повечето от изоставените в психиатриите близките не искат да им станат настойници. Същевременно общините бавят сформирането на т.нар. настойнически съвети, без които въпросните пациенти не могат да направят нищо, нито да подадат документи за социален дом. Дори не могат да си взимат пенсиите.
Най-тежки са два случая с жени, които живеят близо десет години в психиатрията в Курило. Едната от тях е поставена под пълно, а другата под ограничено запрещение, каза директорката на болницата там д-р Гълъбова.
Близките им не желаят да се занимават с тях, когато ги търсим, се крият. Пациентките нямат дори лични карти. Просят от лекарите и санитарите стотинки, за да си купят вафли или кафе. Причината е, че имат пари от пенсиите в сметки, но не могат да ги ползват, тъй като са без лични документи и са под запрещение, описа ужасяващите истории на Н.П. и С.В. лекарката.
По думите на д-р Гълъбова личните документи на пациентките са в районните общини, където те са били регистрирани по постоянно местожителство, но там все още не са сформирани настойнически съвети, които да поемат отговорността за жените. Дори ако контролните прегледи покажат, че те могат да бъдат изписани, те не могат да подадат молби за настаняване в социален дом, тъй като нямат лични карти. По тази причина те не биха могли да бъдат преместени и в друга психиатрия, ако се наложи.
Рекордьор по най-продължително пребиваване в Курило, повече от 20 години, е пациентът А.Б. Той е настанен там на принудително решение заради убийство на роднина. От 8 години психиатричните експертизи, правени на всеки 6 месеца показват, че той не е опасен за себе си и обществото, и може да бъде изписан. Независимо, че дъщерите му го посещават, пред съда заявяват, че ги е страх и не искат да си го приберат.
Този човек е по-зле от осъден на доживотен затвор без право на замяна, коментира случая на А. Б. д-р Цветеслава Гълъбова. Според текстовете на Наказателния кодекс тези хора не могат да излязат навън, те зависят изцяло от волята на роднините си, допълни тя.