close
България

300 000 лева за почистване на общинската пътна мрежа в Сливен

snegorin-zima

За зимното почистване на 321 км от общинската пътна мрежа в Сливен се плаща около 300 000 лева на година. Само за града в бюджета са заделени близо 100 000, като 40 000 от тях са за почистването на булевардите, които са част от републиканската пътна мрежа. Това съобщи на пресконференция днес кметът на община Сливен Стефан Радев.

„Общината дължи близо 5 милиона натрупани стари и наследени задължения към фирмата, която има задължение за зимното поддържане и за чистотата в града. Успяваме да плащаме това, което текущо потребяваме“, посочи Радев.

Той уточни, че на първо място от снега се почистват улиците, по които се движи градския транспорт, след това – първостепенните градски улици, следват събирателните улици, после – основните, които извеждат трафика от кварталите, малките улици в кварталите. „Като всяко нещо и тук има йерархия на приоритети”, каза още кметът на Сливен.

Почистват се общо около 70 км главни улици и основни улици в кварталите. По думите на зам.-кмета Стефан Кондузов е невъзможно снегопочистващата техника да премине по някои от малките улици заради неправилно и безразборно паркирани коли. „Затруднение имахме дори и на бул.”Хаджи Димитър” по тази причина. След разговори с фирмата дойде и машина от Стара Загора с по-малки габарити, но въпреки това пак има ограничения на ширината на почистените участъци”, каза Кондузов.

„Аз ходя непрекъснато из града, влизам и в кварталите. Не е имало такъв лед от много години, но не е имало място откъдето да не мога да мина. Все пак да имаме предвид, че е зима. Забравили сме малко какво е зима. Аз от детството си не помня такава комбинация на сняг и ниски температури, каза още Радев.