close
България

320 деца и родителите им се състезаваха и забавляваха в първия интерактивен хепънинг

deca-hepaning

320 деца от 16 бургаски детски градини, заедно със своите родители, превърнаха съботния ден във весел празник, който съчета любимите занимания на децата – приказки, игри и нови технологии. Спортна зала „Младост“ едва побра всички желаещи да присъстват на съревнованието.

„Преди три години първи в страната решихме да въведем компютърно обучение в детските градини. Този интерактивен празник ще покаже какво са научили децата, използвайки новите технологии и, че таблетите могат да бъдат полезни, когато се ползват за научаване на знания, а не само като средство за игра. Децата днес имат динамичен стил на възприятие, те са много умни и благодарение на технологиите и английския език ще се реализират успешно в живота. Тук са директорите и учителите, които ще посрещнат тези деца наесен в първи клас, където това обучение ще продължи.“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

На събитието присъстваха още заместник – кметът по образование Йорданка Ананиева, началникът на РУО инж. Виолета Илиева и ръководителят на катедра „Педагогика“ в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Румяна Папанчева, която също приветства гостите и разказа за програмата и софтуера, осигуряващ 2000 интерактивни задачи и 200 педагогически ситуации.

Детските заведения бяха представени от по 20 деца от 4-та възрастова група, разпределени в отбори по 5 малчугани. С помощта на 75 таблети и 5 интерактивни дъски децата решаваха задачи и намираха верните отговори на четири задачи в областите математика, български език, английски език и околен свят. След всеки отговор събираха отделните части от пъзел, ч1рез който сглобиха своята приказка.

Всичко, което децата правеха на таблетите и интерактивните дъски беше показвано на голям екран в залата за присъстващите, чрез четири камери, а в последната игра освен децата, участие взеха и родителите. Приказни герои помагаха на отборите да се справят с поставените задачи, а в паузите между тях децата играха, пяха и танцуваха.

Интерактивният детски хепънинг, организиран от Община Бургас, приключи с песни и танци, а малките състезатели получиха грамоти и снимки от първия интерактивен хепънинг.