close
България

320 000 лева кръвнина за топола-убиец на пътя

syd

Общо 320 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди трябва да плати общината в Нова Загора на съпруга, сина и двете дъщери на 50-годишната Донка Ш. Исковете са предявени по две граждански дела – съобщиха от Окръжния съд в Сливен.

Жената загина на място при пътен инцидент на 16 юли 2012 година, край новозагорското с.Стоил войвода. Тя е пътувала на предната седалка в микробус „Форд транзит“. Автомобила е управлявал 54-годишният й съпруг, на задната седалка е бил брат му, на 58 години. Около 22 ч. са наближили селото. Било е тъмно, духал е силен страничен вятър, колата се е движила с 45 км/час. В района на бившия стопански двор 16-метрова крайпътна топола се прекършила в основата си. Стоварила се върху микробуса по време на движение и го премазала. Жената е издъхнала веднага от тежка черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота, белият й дроб е бил разкъсан, имала е счупени ребра, натъртени вътрешни органи. На място са изпратени екипи от пожарната, които са използвали специална техника, за да срежат ламарините и извадят починалата. Мъжът й и неговият брат също са били ранени, откарали са ги за лечение в областната болница в Сливен. Назначените съдебни експертизи по случая установили, че тополата-убиец, както и останалите крайпътни тополи в участъка, са били нападнати от патогенни гъби и са започнали да гният. 75 на сто от дървото, с диаметър на ствола 2 метра, е било изгнило. Пътят е от четвъртокласната мрежа и отговорност за стопанисването му, включително за крайпътната растителност и дървета, носи общината.

„Отговорността на община Нова Загора е безвиновна, гаранционно-обезпечителна отговорност за поведението на служителите, които при изпълнение на възложената им работа не са премахнали своевременно загнилото пътно дърво“ – посочва в мотивите си съдът.

Междувременно, досъдебното производство за пътното произшествие все още не е приключило. То е с множество актове за прекратяване, които са били отменяни от горна инстанция. В един от случаите съдът посочва, че към датата на инцидента общината в Нова Загора е имала сключен договор №142/27.03.2012г. с фирма – изпълнител на пътната поддръжка, определени са били и лицата, които да проверяват и подписват протоколите за свършената работа. Те обаче не са били разпитани и това бе станало повод за поредното връщане на делото. До момента няма внесен обвинителен акт – посочва Окръжният съд.

Решението за присъдените обезщетения подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Бургас. /trud.bg