close
България

350 души от Драгоданово искат да закрият интерната в селото

dragodanovo-internat

Подписка с 350 подписа с искане да бъде закрит социално-педагогическият интернат „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово вече е внесена при областния управител на Сливен Чавдар Божурски. Това съобщи кметът на селото Станчо Станчев, който подкрепа искането на своите съселяни. Той каза още, че във вторник заради проблема в Сливен ще дойде националният омбудсман Мая Манолова, която още през миналата година се обяви за закриването на интерната поради липса на подходящи условия за живот в него.

Темата отново стана актуална, след като на 8 май т.г. местният жител Георги Кънев бе намерен обезглавен в изоставена къща, а местните обвиниха за трагедията възпитаници на интерната, който били в нейната основа. Оплакаха се, че те непрекъснато ги тормозят, като крадат и правят други поразии из селото.

Образуваното досъдебно производство по случая продължава, до момента разследващите не са обявили официално дали смъртта на Георги е нащастен случай или убийство. Няма задържани или обвинени за нея.

В момента в интерната живеят и учат 35 деца – 5 момичета и 30 момчета, от цялата страна, персоналът е от 25 души. Възпитаниците са ученици от трети до осми клас с провинения към закона, без да са криминално проявени. Тъй като интернатът е към образователното министерство, той бе проверен и от Регионалното управление на образованието в Сливен. Проверяващите излязоха със становище, че децата нямат вина за случилото се с Георги Кънев, но и тяхното мнение е, че интернатът трябва да бъде закрит, но поради липса на достатъчно средства за него. /24chasa.bg