close
Спорт

37 години по-късно: Украинка подобри рекорда на Стефка Костадинова в скока на височина

5

Световната и европейска шампионка Ярослава Магучих подобри световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе притежание на българката Стефка Костадинова.

22-годишната украинка преодоля 210 сантиметра от първия си опит на тази височина на турнира от Диамантената лига по лека атлетика във френската столица Париж.

„Предмет на обичайните процедури за ратификация“, написаха от Световната атлетика по повод постижението на украинката.

„Идвайки на това състезание, имах усещането, че мога да скоча 2,07 метра, а може би и 2,10 метра. Най-накрая записах Украйна в историята на световната атлетика“, сподели щастливата Магучих след рекорда си.

Преди скока от 2.10 м, с който триумфира в скока на височина в Париж, световната и европейска шампионка преодоля 2.01, 2.03 и 2.07 м, всички от втори опит.

Второ място в дисциплината зае световната шампионка в зала Никола Олислагерс от Австралия с 2.01 м, а третото място остана за сръбкинята Ангелина Топич със 1.98 м.

Стефка Костадинова постави предишния рекорд от 209 сантиметра на световното първенство през 1987 година в Рим.

„Радвам се, че световният рекорд в скока на височина за жени вече е 210 см. Бях сигурна, че това все някога ще се случи. Постижението на украинката Ярослава Магучих е историческо“, заяви Костадинова. /БНТ