close
България

4 години затвор за убита пешеходка в Сливен

syd

Ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ получи подс.Тодор П. от гр. Сливен. Той е подсъдим за това, че на 02.02.2016г. на бул. „Цар Симеон“  в гр. Сливен, при управление на лека автомобил, нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Янка С. (настъпила на 08.02.2016г.), след което избягал от местопроизшествието  – престъпление по чл.343, ал.3, предл.4, б. „б“, вр. ал.1, б. „в“, вр. чл.342, ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

На Тодор П. е наложено и наказание „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 5г.

Тодор П. притежава свидетелство за управление на МПС от 1995г., като многократно е наказван за извършени нарушения на Закона за движение по пътищата.

На 02.02.2016г., подсъдимият пътувал сам в управлявания от него автомобил. Около 20.15ч.преминал покрай ж.п. гарата на т.нар. „стъклено“ кръстовище и завил наляво в посока гр. Ямбол. Участъкът имал ограничение на скоростта от 50 км/час , но подсъдимият управлявал лекия автомобил с 83 км/час. През това време пострадалата  предприела тичайки пресичане на пътното платно. Подсъдимият не забелязал Янка С. и последвал удар.Тодор П. слязъл от автомобила и забелязал постаралата, която била паднала на пътя. След като отишъл до нея я обърнал по гръб и видял кръв. В този момент наоколо запознали да се събират жители на кв. „Надежда“. Подсъдимият се изплашил, че ще му нанесат побой, качил се в колата и се обадил на тел.112, за да съобщи за възникналото пътно-транспортно произшествие. В това време насъбралото се множество започнало да удря автомобила с дървени колове. Подсъдимият се изплашил още повече, обърнал автомобила в обратна посока и напуснал местопроизшествието. Пострадалата била откарана в болница от друг автомобил. Тя починала от травмите си след няколко дни.

След като напуснал местопроизшествието, Тодор П. обяснил на дежурния оператор на тел.112 в коя част на града е била блъсната пострадалата и се отправил извън града, стремейки се да се отдалечи максимално  от мястото на удара. Изоставил автомобила до сградата на кметството на с. Злати Войвода. Той бил задържан впоследствие като на зададените му от полицията въпроси отговорил, че автомобила е на приятелката му, с която от дни не си говорил. Отрекъл да го е управлявал по време на инцидента, а колата била дадена на друг човек с цел продажба.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.