close
България

4 години и 8 месеца затвор за пиян шофьор причинил смърт на пътя

syd burgas

Окръжен съд – Бургас наложи наказание „Лишаване от свобода“ от 4 години и 8 месеца, при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието, на украинския гражданин Игор Т., подсъдим за причиняване на смърт и телесна повреда при пътно-транспортно произшествие, след употреба на алкохол. Съдът лиши от правото Игор Т. да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимият Игор Т. за виновен в това, че на 11.06.2018 г., при управление на седлови влекач с украинска регистрация и с прикачено полуремарке, по второкласен път „Ришки проход“, в посока от гр. Шумен към гр. Карнобат, нарушил правилата за движение по пътищата (чл. 5, ал. 3, чл. 16, ал. 1, т. 1 и чл. 20, ал. 2 от ЗДвП) и по непредпазливост причинил смъртта на Н. Ю., настъпила в резултат на тежка черепно-мозъчна травма, както и тежка телесна повреда на С. Е., като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта – 2,71 промила и от него е настъпила смърт на едно лице и телесна повреда на друго лице.

Делото протече по реда на съкратено съдебно следствие. При постановяване на своята присъда, съдебният състав прие счегчаващи вината обстоятелства – самопризнанията на Игор Т., с които е съдействал за разкриване обективната истина още на досъдебното производство; чистото съдебно минало на подсъдимия; доброто му процесуално поведение; липса на данни за други нарушения на правилата за движение по пътищата, както и неговата трудова и семейна ангажираност. Окръжен съд – Бургас отчете и оттегчаващи вината обстоятелства – две тежки квалифициращи обстоятелства; висока концентрация на алкохол; три съществени нарушения на правилата на ЗДвП; високата стойност на причинената несъставомерна щета върху автомобила, управляван от пострадалия Н. Ю.

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Игор Т.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.