close
България

4-годишните задължително на предучилищна през 2020 г.

detska-gradina

Има политическо намерение предучилищното образование да стане задължително за 4- годишните деца от идната 2020- 2021 година. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в Министерски съвет, цитиран от БГНЕС.

Министърът обяви, че 6500 деца допълнително са записани в образователната система, доста по-малко в сравнение с предходните години. През този период децата са били 42 500 приблизително. „За трите години говорим за 49 000 деца и ученици, които са записани в образователната система”, уточни Вълчев и допълни, че малко над 6 хил. са децата, които са вторично отпаднали.

Сред факторите, повлияли върху работата на механизма за връщане на децата в училище, Красимир Вълчев посочи „напрежението, създадено от целенасочените кампании и слухове за отнемаме на деца”, както и естественото му изчерпване.

Кабинетът изрази притеснение, че механизмът работи по- слабо при децата на 5 и 6 години, и до някаква степен при 7- годишните. За това е взето решение следващите месеци да се направи пълен обход на децата, които не са в предучилищна.