close
LifeStyle

4 стъпки, които гарантират успеха на позитивното мислене

mislete-pozitivno

Популярната психология ни е проглушила ушите с това, че позитивното мислене е ключово за постигане на целите ни. Но днес все повече свидетелства сочат обратното – макар и мотивиращо за мнозина, понякога колкото повече време човек прекарва в надежди и мечти, толкова по-малко вероятно е да се хване на работа, за да ги превърне в реалност.

В предаването „Psychology Podcast“, на Скот Бари Кауфман психологът Габриел Йотинген от университета на Ню Йорк представи практичен подход за постигане на целите, до който е достигнала след години проучвания по темата. Той се състои от четири стъпки, посочени от obekti.bg:

  1. Желание

Първо определете целта си. Помислете си за желание, което ви е скъпо. Запитайте се „Какво е това, което действително искам?“. Може да е голяма „новогодишна“ амбиция от типа да пробягате маратон или да свалите определени килограми, но не е нужно. „Аз го правя всяка сутрин за следващия ден“, казва Йотинген.

  1. Резултат

Ето къде отново се промъква малко позитивно мислене. Държейки целта в ума си, задайте си въпроса: ако това мое желание се изпълни, какъв е най-добрият възможен резултат? „Често това е някакво чувство, – казва Йотингер – вие определяте този резултат, вие си представяте този резултат. И щом си представите този резултат, наистина се потопете в тази мечта.“

  1. Пречки

Предишната стъпка беше мястото, където повечето хора обикновено спират – в крайна сметка да мечтаеш е приятно – но има още много работа за вършене. След като сте си позволили за малко да пофантазирате за това как ще се чувствате, когато целта ви е постигната, върнете съзнанието си обратно в реалността. Тогава си задайте въпроса: „Какво е това в мен, което ме спира да преживея тази мечта?“ „Често това е емоция, това са добрите стари навици. Представете си ясно тази пречка.“

  1.  План

След като сте си представили пречката, ще разберете какво трябва да направите, за да я преодолеете. Направете си план, който включва „ако…, то…“ – ако изскочи тази пречка, ще направите Х, за да я заобиколите и да продължите по пътя към целта си.

Изследванията на Йотинген показват, че този метод е помогнал на хората да ядат повече плодове и зеленчуци, учениците да постигнат по-добри оценки в училище, дори е помогнал на хората да преодолеят несигурността в романтичните си връзки.

А англоговорящите могат да запомнят следната абревиатура: WOOP (Wish – Outcome – Obstacles – Plan).