close
България

4 000 тона сухо мляко станали на сирене и кашкавал у нас

sirene i kashkaval

Близо 4 000 тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година.

Това сочат окончателните данни от  изследване, направен от Министерството на земеделието.

Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на  фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 г. в българските мандри са влезли за преработка близо 40 млн. литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 млн. литра мляко за преработка. 93 на сто от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко, съобщава БНР.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хил. тона кисело мляко, 53 хил. тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст статистиката отчита интерес към овчето сирене и кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60 на сто за година.