close
България

40 години от опустошителното земетресение в Свищов

zemetresenie-svitshov-77

Със заупокойна литургия в Свищов ще бъде отбелязана 40-годишнината от земетресението, при което загинаха 109 души. Спасителната операция е продължила до 11 март, припомни във Велико Търново полк. Тодор Георгиев, участвал в нея през 1977 г., съобщава Дарик.

Тогава той е бил служител в криминалния отдел на МВР във Велико Търново и непосредствено след труса е командирован в Свищов.

В продължение на 40 години Георгиев съхранява оригиналния протокол, в който са описани имената на жертвите, възрастта и професиите им. Сред тях са 27 деца. Според заключенията на патоанатомите причината за смъртта в 90% от случаите е задушаване, посочи той.

Тодор Георгиев си спомня, че на третия ден след земетресението в Свищов е пристигнал тогавашният държавен ръководител Тодор Живков. Той е поискал информация за загиналите, от които 15 са били инженери, 11 служители на МВР, шестима учители и четирима директори на институции.

В петте дни след земетресението с магнитут 7,6 по Рихтер с епицентър Вранча, когато са провеждани спасителните операции, са следвали вторични трусове.

В дейностите са се включили над 80 униформени от районните управления на МВР от целия регион, както и военни от поделенията в Свищов, Велико Търново и Белене, каза Георгиев. Задачата им била да разчистят руините, да помогнат за спасяването на хората и да осигурят кордон срещу мародерства.

Оригиналният протокол с имената на жертвите, съхраняван от Тодоров ще бъде дарен на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Земетресението от 77-а е една от най-черните дати в българската история. Ужасът, който преживяват хората в тази мартенска вечер, трая само 77 секунди, 77 секунди на паника и страх.