close
България

43 пожара са горели в Сливенско през почивните дни

pojar-niva

Екипи на РДПБЗН-Сливен са се отзовали на 43 сигнала за произшествия в дните от 7 до 10 август.

На 7 август, около 10,55 часа в с.Оризари, общ. Твърдица, е възникнал пожар в къща, собственост 71-годишна жена. Пострадали няма. Сигналът е получен в РСПБЗН Твърдица около 11,14 часа. Унищожени са мебели, бяла и черна техника, опушени стени 9 кв.м. Спасени са 2 съседни къщи. Причината за пожара е късо съединение. Пожарът е ликвидиран в 11,45 ч. от един екип на РСПБЗН –Твърдица.

20 000 декара смесена гора и 15 декара трайни насаждения са спасени при пожар в местността „ Запалня“ край язовир Жребчево в община Твърдица. В гасенето са взели участие екипа на районните служби ПБЗН в Твърдица и Сливен, екипи и техника на Регионална дирекция ПБЗН-Сливен, 51 служители от ДГС-Твърдица, ДГС-Нова
Загора , 3 автомобила за ПГ, служители на ДГС-Сливен, ОГСЕ-Твърдица; 8 автомобила с повишена проходимост, 1 АТВ; 15 жители на околните населени места. От 18,30 до 19,45 часа на 7 август в гасенето се е включил хеликоптер „Кугар“ от БВВС БА. От 23,00 на 7 август до 05,00 часа на 8 август е включен булдозер „Камацу 155А“ от Мини Трояново – север.
Сигналът за пожара е получен в 14,50 часа на 7 август от телефон 112. В резултат на навременните съвместни действия на всички, участвали в гасенето на пожара, са спасени 20 хил. декара смесена гора, 15 декара трайни насаждания-орехи.
Унищожени са 390 декара гора и 5 декара орехи.
Пожарът е локализиран в 21,20 часа на 7 август. Ликвидиран е в 09,30 часа на 8 август. На място са оставени дежурни екипа.

На 7 август, в 15:25 часа, е получен сигнал за пожар на тир паркинг и дърводелски цех на бул.“Бургаско шосе“ в град Сливен. Произшествието е ликвидирано от 4 екипа на РСПБЗН-Сливен. Пострадали няма. Унищожени са фургони и паянтови постройки 2 бр. ; лекотоварни и товарни МПС 2 бр. ; леки автомобили 2 бр. ; 1 ремарке ; 10 куб. дърва за огрев; 5 бр. дърводелски машини. Спасени са 2 сгради; дърводелски цех; 3 гаража с авточасти; 3 бр. ремаркета. Най-вероятната причина за пожара е хвърлена цигара по бул. „Бургаско шосе“, като поради силния вятър и високата суха трева пожара се разпространи на голяма площ и обхваща ТИР паркинг и дърводелски цех.

На 7 август, в 18,43 часа, е получен сигнал за пожар в навес в село Мечкарево, собственост на 38-годишен мъж. Причината за пожара е късо съединение в осветителната ел. инсталация на навеса. Няма пострадали. Унищожени са покривна конструкция 100 кв.м., 5 бр. ел.инструменти, 2 газови бутилки и 1 ремарке.
Спасена е сградата. Пожарът е ликвидиран от 2 екипа на РСПБЗН-Сливен.

На 8 август, в 10,38 часа, е получен сигнал за пожар в стопанска постройка .в село Бозаджии. Пожарът е предизвикан от запалени сухи треви, като се прехвърля върху стопанската постройка. Имотът не е обитаем. Унищожена е 100 кв.м. покривна конструкция. Спасена е сградата. Пострадали няма. Пожарът е ликвидиран от 2 екипа на РСПБЗН- Сливен.

Пожарникари на РСПБЗН-Нова Загора са спасили 40 пчелни кошера и 2 сгради при пожар в село Омарчево. Сигналът е получен на 8 август в 11,48 часа. Произшествието е ликвидирано от един екип на РСПБЗН-Нова Загора. Пострадали няма. Унищожени са 30 кв.м. покривна конструкция. Спасени са 40 пчелни кошера и 2 сгради.
От синия вятър се е получило искрене от ел. проводниците, които запалват сухата трева в двора на имота, като обхващат покрива на постройката.

Без да причинят преки материални щети са ликвидирани пожари, възникнали в сухи треви и отпадъци, от екипи на РДПБЗН-Сливен в землищата на селата Новоселец, Тополчане, Богданово, Загорци, Графитово, Тополчане, Омарчево, Каменово, Скобелево, Ябланово, Еленово, Градец, Оризари, гара „Чумерна“ по пътя за с. Боров дол, Сотиря, Тополчане, Чокоба, кв. „Надежда“ до Мелничен комплекс, новозагорския кв.“Шести“, в гр. Шивачево, землището на кв. Козарево в гр. Твърдица и местност „Чуката“, където са спасени 20 декара иглолистна гора.

Спасени са десетки декари гори в резултат на съвместни действия на екипи на ПБЗН, горски служители и доброволци.
В гасенето на пожар в землището на село Ябланово са участвали 22 служители на ДГС–Тича с 3 броя високо проходими автомобили,1бр. УАЗ,1бр. верижен трактор.
В гасеното на пожар в местността „Блата“ в село Жеравна са се включили 12 служители на ДГС-Котел с 1 ПА Тойота, 1 УАЗ, 3 високо проходими автомобила, 7 жители на с.Жеравна и 1бр. водоноска на БКС-Котел. Спасени са 80 декара широколистна гора.
В гасенето на пожар в местността „Мандрата“ в землището на село Градец са участвали 6 служители от ДГС – Котел, 1 ПА Тойота , 1 УАЗ. Спасели са 20 декара иглолистна гора.