close
България

45 пълни шестици и само една двойка на матурите в област Сливен

maturi-test

 

Повече пълни шестици и по – малко слаби оценки на държавните зрелостни изпити в Сливенска област. Това съобщи за Дарик Боян Аксаков от Регионалното управление по образование.

На държавния зрелостен изпит по български език са се явили 1098 зрелостници, като средният успех е добър 4.24, а на втория изпит е – 4,45. Отличните оценки са общо 395, от тях 132 по БЕЛ и 264 по втори зрелостен изпит.

Пълните шестици са 45, 3 по български език и 42 по втори зрелостен изпит. Слабите оценки са 131, от тях по БЕЛ 79 и 52 по втори зрелостен изпит. Само е една е пълната двойка, от втория зрелостен изпит, уточни Аксаков.

С най-добри резултати от матурите са дванадесетокласниците от ППГЗЕ“Захари Стоянов“, следват ПМГ „Добри Чинтулов“ и Хуманитрана гимназия „Дамян Дамянов“.

Зрелостниците, получили слаби оценки ще могат да се явят на матури на 28 и 29  август. Подаването на заявления и подробна информация могат да получат в училището, в което са учили, като срокът за записване е от 3 до 14 юли. За втория изпит ученикът има право отново да си избере предмет, уточни Боян Аксаков. /dariknews.bg