close
България

5 лева сянката, 7 лева за шезлонг на централния плаж в Бургас

plaj-burgas

Общината повече няма да стопанисва Централния плаж в Бургас, който през последните години се прочу в безплатните си чадъри. След проведения в Министерството на туризма търг с тайно наддаване е определен победител – това е фирмата „Булгариен директ райзен“ ЕООД, свързана със собствеността на 5-звездния грандхотел „Приморец“ до ивицата, съобщава „24 часа“.

Собственикът Димитър Караненов има хотели и в Слънчев бряг. Според офертата на победителите през сезон 2017 в платената зона на „Бургас център“ цената на чадър за ден ще е 5 лв. Шезлонгът ще е по-скъп – 7 лв. „Булгариен директ райзен“ ЕООД е единственият допуснат до търга кандидат. Оферти са подали още „Пловдив паркинг“ ЕООД и „Мега фемили пропърти“ ЕООД Бургас. От заповедта на министър Николина Ангелкова става ясно, че след проверка на документацията тръжната комисия е взела решение да не допусне двете фирми. Заповедта може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

324 хил. лв. с ДДС е наемът на ивицата за година, предложен от спечелилия кандидат, тя трябва да бъде внесена две седмици след влизане на заповедта в сила. Сред изискванията е цената за чадър и шезлонг да не бъде променяна за срока на договора, т.е. през следващите 5 г.

Нови наематели вече имат две от най-атрактивните ивици в бургаска област: „Несебър Юг“ и „Слънчев бряг Север“. Те бяха дадени на концесия, но министерството прекрати договорите през ноември м.г., позовавайки се на многобройни нарушения. Търгът за ивицата в Несебър ще се обжалва пред ВАС от „Общински плажове“ ЕООД със 100 процента участие на общината.