close
LifeStyle

5 начина да спестите пари това лято

saksii

Когато става дума за сезон като лятото, няма никакво ограничение откъм увеселения. А това на свой ред означава, че няма ограничения пред харченето на пари. Искате ли да се възползвате от благоразположеното време и да прекарвате целите дни навън, но без това да означава категорично да изразходвате целия си бюджет? Опитайте да приложите тези пет начина за пестене на пари, съветват експертите от profit.bg. Забавлението, въпреки спестовния поглед към това лято, ви е гарантирано.

  1. Създайте малка градина в саксии 

„Отгледайте храната си“ е основен начин за лятно пестене. За целта не е адекватно да засадите цяла нива, а да създадете малка градинка на балкона. Можете да пестите от билки, подправки и ценните магданоз и копър, които често присъстват в българската кухня.

  1. Пътувайте умно 

Лятото е идеално време за почти всичко. Опитайте се да избягате от пътешествия през юни, юли и август. Тъй като месец май вече е зад гърба ни, тогава планирайте годишната си отпуска през септември. Тогава ще намерите изгодни оферти за нощувки, полети и т.н. Освен това по-евтино за пътешествие е да пътувате в някой от дните от работната седмица. Избягвайте петъците, съботите и неделите.

  1. Следете изразходването на енергия 

Горещи дни няма да липсват и в следващите два месеца, и е желателно да намерите начин за естествено охлаждане, пред това да превърнете дома си в огромен хладилник. Охлаждането на цял апартамент е скъпо удоволствие, да не говорим за здравословните рискове, които крие. Можете да използвате термостат с програмиране, който да охлади дома ви точно преди да се приберете. А също така да охлажда стаята ви през известно време за няколко минути. Така ще понижавате температура точно толкова, колкото е минимално необходимо.

  1. Планирайте дългосрочно и заложете на безплатните забавления 

Ако се съсредоточите върху безплатните забавления през лятото, можете да си спестите стотици левове. Уверени сте в това, нали? Съставете си план със събития, които да посетите. Разгледайте какво планира да организира през лятото общината. Със сигурност ще откриете безплатни събития в паркове, концерти на открито, фестивали и т.н. Освен това можете да направите много други безплатни неща през лятото: да практикувате йога или гимнастика в парка, да се присъедините към съседско парти, да поплувате в морето, ако живеете в крайморски град, да посветите част от времето си за дела, свързани с дома ви – като окачване на картина. Можете също така да вземете любима книга или да заемете такава от приятел и да отидете да почетете в парка. Поканете приятели на кино вечер.

  1. Възползвайте се от купони и изгодни оферти 

Купоните не са ваш приятел, когато искате да пестите, ако купувате неща, които не сте планирали да придобивате. Използвайте купони и оферти, които наистина ви помагат да намалите разходите си. Планирането напред върши работа и в този случай. Абонирайте се за бюлетини и разглеждайте редовно листовките на магазините.