close
LifeStyle

5 съвета за справяне с разноските покрай Коледа

koleda

Както всички знаем, Коледа е един от най-скъпите периоди в годината. Това е така поради ред причини. Всяка година приликата е, че вадите доста пари от джоба си за подаръци. Освен това, за да смогнете с празничните приготовления, понякога се налага да си вземете почивен ден или два. А защо не да си вземете и няколко дни почивка за семейни преживявания? Всичко изброено до тук може да навреди сериозно на финансите ви, отбелязва profit.bg, ако не знаете как да се справите с бюджета по Коледа. Ето 5 съвета, с помощта на които Коледа няма да се превърне в период, който да избягвате.

  1. Планирайте купуването на подаръци отрано

Съставете списък на хората, които искате да зарадвате с подарък. Отбележете и какъв точно подарък искате да им вземете. Определете сумата за подаръците. Ако цената е нереалистична, обмислете закупуването на по-евтини подаръци, или пък редуцирайте списъка с хора.

  1. Определете граници на харченето

Говорете с приятели и познати за поставянето на горна граница за цената на подаръците. Никой не бива да я превишава. Друг вариант е да решите всеки един от вас да получи само по един подарък.

  1. Не искайте подаръци

Ако смятате, че в момента не се нуждаете от нищо, помолете приятелите и семейството си да дарят пари на нуждаещ се вместо да ви купуват подарък. Напълно възможно и те да ви помолят за същото. В противен случай ще се наложи да купувате за пореден път глупави и евтини подаръци.

  1. Планирайте събитията, на които предстои да отидете

Ако сте домакин на коледно парти или вечеря, със сигурност определете бюджет за храна и напитки предварително. Започнете подготовката отрано, като купите алкохол, например. Така няма да се наложи да видите астрономическата сума на касовата бележка в навечерието на празника.

  1. Помолете гостите си да донесат нещо

Можете да намалите парите за организирането на коледно парти, като помолите гостите сами да донесат нещо – бутилка вино, традиционно ястие, предястие или десерт. Със сигурност гостите ви ще приемат предложението на драго сърце и ще поискат да споделят кулинарните си шедьоври с останалите ви роднини и приятели.