close
България

5 убити и 40 ранени за 4 месеца по пътищата в Сливенско

katastrofa

Няма загинали деца до 17 години през първите четири месеца на годината в Сливенска област, ранени са 7 вследствие на 7 катастрофи. 2 от ранените деца са били пътници в леки автомобили, а 5 са пешеходци, информират от ОДМВР – Сливен, цитирани от „Дарик“.

Данните сочат за 5-ма убити и 40 ранени за 4 месеца по пътищата в областта. След анализиране на причините довели до тежките пътни произшествия с участието на деца е установено, че всички са настъпили по вина на водачите на МПС, като нарушенията  са отнемане на предимство, несъобразена скорост и неправилно завиване. Най-опасните места с висока концентрация на ПТП са уличните пътни участъци и кръстовища. Фактори са неизползването на предпазни колани на задните седалки, непоставянето на предпазни каски при управление на двуколесни превозни средства и липсата на обезопасителни системи за превоз на деца.

През юли и август са предвидени специализирани операции по безопасност на движението със засилен контрол насочен към неправилното движение на пешеходци и велосипедисти, контрол на детските обезопасителни системи, поставянето на каски и на колани от пътниците  на задните седалки на превозните средства.

През летния период и излизането на учениците в лятна ваканция  значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши.  Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места; децата и юношите от 10 до 17 години – като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите,  както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

От началото на 2017г. до края на месец април на територията на ОДМВР-Сливен са настъпили общо 261 ПТП, от които 36 тежки с 5 убити и 40 ранени.