close
LifeStyle

50-годишнината на „Сливенски огньове” беше отбелязана с документална изложба и премиера на книга

20170505_173731

В зала „Сливен” е уредена документалната изложба „Началото и лауреатите”, посветена на 50-годишнината от началото на културните празници „Сливенски огньове” и 50 години от учредяването на голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

В словото си пред присъстващите на откриването на изложбата кметът на Сливен Стефан Радев благодари на организаторите на събитието, в лицето на общината, Народно читалище „Зора” и Държавния архив в Сливен.

„Особено ми е приятно, че днес сме тук, в обновената зала „Сливен”, в която са се случвали не едно и две събития от известните и ценени в цялата страна „Сливенски огньове”, посочи Стефан Радев. Той подчерта, че изложбата ще събуди позабравени спомени на сливенци и тя ще се превърне в един от акцентите на тазгодишните прояви на традиционните културни празници през месец май в Сливен.

За началото на „Сливенски огньове” разказа Георги Йорданов, бивш министър на културата. От името на организаторите за изложбата говори директорката на библиотека „Зора” Мариета Главчовска.

Като част от тази програма е и премиерата за Сливен на книгата „Притаени мигове“ – книга 1 „Срещи“ и книга 2 „Откровения“ на Георги Йорданов. За участие в представянето й в Сливен дойдоха проф. Чавдар Добрев, председателят на СБП Боян Ангелов и издателят Иван Гранитски.