close
България

5000 рейнджъри в “Ново село”

poligon_novo_selo

Българо-американската база „Ново село“ ще бъде 100% пълна в края на месеца, съобщава „Стандарт“. Тогава на полигона се очакват 5000 военнослужещи от 15 държави. Всички те ще бъдат част от най-голямото учение на НАТО за последните 10 години в цяла Европа. То се нарича „Saber guardian“ и вече започна на територията на Германия. Тренировки се провеждат и на териториите на Унгария, Румъния и България.

На „Ново село“ е кулминацията на учението, в което вземат участие общо 40 хиляди военни от 21 страни.  Българската армия се включва с 4000 бойци.

„Стандарт“ научи, че в момента на базата са около 400 рейнджъри от Сухопътните войски на САЩ в Европа. Ежедневно се води стрелба с бойните машини „Брадли“ и леко въоръжение като част от подготовката за кулминацията на учението. Специално за „Saber guardian“ на „Ново село“ идва бойна техника от американската база в Румъния. В същото време през България преминават и колони техника, която идва от Гърция и е предназначена за базата в Румъния, където в момента се играе друго учение на НАТО. Бойната техника за двете учения минава през Рижкия проход, като в началото и края на всеки конвой има коли на Военна полиция.