close
LifeStyle

6 начина да намерите време за всичко, което поискате

vreme

Понякога на плещите ни са се струпали толкова много задачи, че имаме чувството, че главата ни буквално ще се пръсне. Съответно – оставаме до късно в офиса или продължаваме да работим вкъщи. Това идва за сметка на нашата почивка, сън и здраве, пише obekti.bg. Именно поради тази причина решихме да ви представим тези шест лесни съвета, които ще ви помогнат да свършите навреме всичко, което поискате.

Не работете извънредно

Добавянето на още часове към работния ден не е равнозначно на по-добра продуктивност. Грешите, ако смятате, че извънредния труд ще ви помогне да свършите повече задачи. Точно обратното – по този начин ще се изтощите още повече и няма да разполагате с достатъчно енергия на следващия ден.

Казвайте „не“ по-често

Кое е по-важното? Броят на задачите, които сте свършили, или качеството на изпълнението им? Когато се опитвате да помогнете на всички, вие се разсейвате с маловажни задачи и пренебрегвате своите собствени задължения. Помнете: трябва да сте фокусирани върху най-съществените неща.

Не правете всичко сами

Казано по-просто – намерете си помощник. Не можете да свършите всичко. Затова делегирайте скучните или по-комплексните задачи на вашите колеги. Това е много по-добрият вариант, отколкото да губите времето си с проблеми, които не ви допадат или за които не сте достатъчно компетентни.

Забравете за перфекционизма

Изследванията показват, че перфекционистите прекарват много повече време върху дадена задача, отколкото е необходимо. Нещо повече – те се фокусират върху незначителни детайли. По този начин често пропускат съществената част.

Автоматизирайте повтарящите се задачи

Ако имате задачи, които трябва да вършите всеки божи ден, то най-вероятно те могат да бъдат автоматизирани. Получавате едни и същи обаждания от клиенти постоянно? Запишете отговорите на най-често задаваните въпроси. Занимавате се постоянно с редактиране на изображения? Напишете скрипт, който ще свърши това вместо вас.

Позволете си да не правите нищо

Почивайте си, оставяйте насаме със себе си от време на време. Уединението увеличава мозъчната активност и подобрява паметта и настроението ви.