close
LifeStyle

6 неочаквани ползи от студеното време за кожата

zima

Зимният сезон и студеното време може и да не са най-добрите приятели на кожата, но определено могат да се похвалят и с някои забележителни качества в нейна полза, пише woman.hotnews.bg. Всички сме чували за негативните последствия от ниските температури, хладния въздух и хапещия вятър върху кожата – дехидратиране, изсушаване, лющене, напукани устни и т.н. Но ще останете приятно изненадани от тяхното позитивно въздействие върху нея.

  1. По-чисти пори

Студеното време действа като тоник и лифтинг за кожата, като поддържа порите по-малко видими. Студеното време също така забавя и предотвратява отделянето на себум – мастен секрет, отделян от мастните жлези, чиято прекомерна секреция води до запушване на мастните жлези и появата на акне.

  1. По-качествен нощен сън 

Известен е фактът, че летните горещини са сред враговете на здравия нощен сън, те малко или много вредят и влошават качеството му. А то е от изключително значение за здравето на кожата – намалява кръговете под очите, грижи се за добрия тургор и високо ниво на влажност. Студеното време помага на организма ни да балансира между температурата на тялото и тази на околната среда. Ето защо една добре проветрена и охладена стая създава много по-добри условия за добрия нощен сън, отколкото обратното. Затова и препоръчителната температура в помещението, в което спим, не трябва да надвишава 20-22 градуса.

  1. Премахва подпухналостта 

Студеното време стимулира циркулацията на кръвта, което от своя страна допринася за намаляването на възпалените участъци по кожата на лицето и неговата подпухналост.

  1. Оказва анти-ейдж ефект 

Първото нещо, което всички правим, след като станем сутрин от леглото, е да наплискаме лицето си със студена вода – благодарение на нея порите се стягат, кожата се енергизира и засиява, а ние се чувстваме свежи и ободрени. Е, студеното време влияе по абсолютно същия начин на нашата кожа. Обратно, топлата вода я изсушава и отпуска.

  1. Придава руменина 

Умерено ниските температури стимулират циркулацията на кръвта, в резултат на което кожата и очите засияват, а върху бузите се появява нежно-палава румена усмивка.

  1. Прочиства въздуха 

Студеното време понижава нивата на озона във въздуха, които са далеч по-високи през топлите сезони. Не случайно именно през зимата, когато въздухът е най-чист и свеж, се диша най-леко. Редовните разходки сред природата ще ви помогнат още повече да се насладите на кристалната му чистота, както и на подмладяващия му ефект върху кожа ви.