close
LifeStyle

6 от най-полезните семена

semena

Семената имат редица ползи за организма. Те са заредени с хранителни вещества, заради които семената се считат за истинска суперхрана.
Кои са най-полезните семена?

Чиа
Чиата е своеобразна бомба от полезни елементи. Тя е изключително богата на омега-3 мастни киселини, магнезий, калций, фолати, желязо, фибри. Всички те подкрепят здравето на сърдечносъдовата система, костите, мозъка, понижават холестерола, триглицеридите и прочистват организма от излишните мазнини.
Чиата има свойството да нормализира нивата на кръвната захар, заради което помага в контрола и превенцията на диабет.

Пшеничен зародиш
Пшениченият зародиш е препълнен с протеини, желязо, витамин В, фолиева киселина. Той регулира перисталтиката на червата, потиска апетита и оставя усещане за дълготрайна ситост. Освен това намалява нивата на кръвната захар.

Конопени семена
Конопените семена са прекрасен източник на протеини, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Богати са още на фитостероли, растителни съединения, които помагат за понижаването на холестерола.

Тиквени семена
Тиквеното семе е невероятно богато на витамини от група В, желязо, магнезий, цинк, протеини и аминокиселини. Консумацията на тиквени семена помага за премахване на стреса, успокояване на нервната система, мускулните крампи, овладяване на анемията.
Есенциалните мастни киселини подкрепят сърдечносъдовата система, намаляват холестерола и прочистват съдовете от наслагвания.

Слънчогледово семе
Слънчогледовите семена може да се струват обикновени и простовати на някои хора, но те имат много ползи за организма. Богати са на витамин В, фолиева киселина, витамин Е, който е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждане. В тях има още полезни протеини и здравословни мазнини.

Ленено семе
Лененото семе е прекрасен източник на протеини, разтворими фибри, понижаващи холестерола и подобряващи храносмилането. Лененото семе едно от най-богатите на омега-3 мастни киселини, имащи ползи за сърцето, мозъка, съдовете.
В лененото семе се съдържат вещества, наречени лигнани. Те представляват растителни естрогени, които помагат в предотвратяването на някои видове рак. /az-jenata.bg