close
LifeStyle

6 причини да ядете праскови

praskova

Прасковата първоначално тръгва от Китай, но вече е един от най-отглежданите плодове в света.

Сочният плод е пълен с много хранителни вещества – антиоксиданти, протеини, фибри, минерали, калий и витамини. Ползите от прием на праскови не са една и две. Затова бързо тичайте към най-близкия магазин и си закупете вкусните плодове.

Ето и някои от най-невероятните ползи за здравето от прасковата:

 Предотвратява храносмилателни нарушения

Наличието на фибри в прасковата помага за редовен стомах. Те подпомагат тялото в събирането на вода, необходима за движението на храната в червата и това води до лесно премахване на отпадъците от организма. Този процес почиства червата и помага да се отървете от токсините, като дава възможност на тялото да абсорбира много по-необходими хранителни вещества.

Помага за поддържане на денталното здраве

Прасковата е богат източник на минерали като желязо и флуорид. Желязото е отговорно за образуването на червени кръвни клетки, докато флуоридът е основната съставка на костите и зъбите. Най-доброто лечение за зъбите е яденето на праскови.

Природен антидепресант

Със съдържанието си на калий тя е чудесен доставчик на този минерал. Липсата на калий в организма ни води до сериозни проблеми, свързани със стреса, слабост в тялото, напрежение и дори до депресия.

Праскови за красива кожа

Прасковите съдържат витамин С, който играе жизнено важна роля за здрава кожа и подобрява тена.

 Помага за премахване на риска от рак

Прасковата с богатството си на витамин А е полезна за намаляване на риска от рак на жлезите и другите органи. Наличието на фосфор в тези плодове помага за елиминирането на риска от рак, защото подпомагат бъбреците при отделянето на токсините от тялото и също така внасят енергия в тялото.

 Подобрява зрението

Праскова съдържа бета-каротин, който е изомер на каротин и в организма ни се преобразува във витамин А  – това, което е важно за доброто зрение. Наличието на лутеин и свързаният с него компонент зеаксантин в прасковите защитава вашите очи от жегата.