close
LifeStyle

6 фактора, които увеличават шанса да имате близнаци

bebeta-bliznaci

Шансовете да родите близнаци се определят от някои фактори. Върху някои от тях вие бихте могли да имате влияние, но върху други не. Кои са те?

Фамилна история
От значение е семейната история на майката, не на бащата. Дори той да има в рода си близнаци, това няма значение. Важно е дали във вашата фамилия има случаи на многоплодна бременност.
Това се дължи на факта, че жената е тази, която произвежда яйцеклетките. Това дава шансовете да бъдат оплодени повече от една, особено на по-късен етап от живота след 35-годишна възраст.

Начинът на живот
Жените, които следват бедна на мазнини диета като вегетарианците и веганите, имат по-голям шанс да заченат с близнаци. Това показват редица изследвания.

Броят на децата, които имате
Отново според редица изследвания, колкото повече деца сте раждали, толкова по-голяма е вероятността сред тях да се появят двойка или тройка близнаци. Значение има и в какъв етап от живота си ще забременеете.

Възрастта
В диапазона от 35 докъм 39-40 години жените раждат много по-често близнаци, отколкото в 20-те си години. Шансът да се освободят две или повече годни за оплождане яйцеклетки в този период е по-голям.

В коя част на света живеете
В различните части на света хора от различни етноси и раси имат различни шансове за зачеване на многоплодна бременност. Влияние имат климатът, генетичните особености, храната в региона и други фактори.

Стимулация на плодовитостта
Един от най-големите шансове да заченете с близнаци е стимулацията на плодовитостта. Благодарение на инвитро процедурите и хормоналната стимулация вероятността да се родят близнаци е многократно по-голяма. /az-jenata.bg