close
България

7 каскадни язовира край Бургас са със скъсани стени

qzovir-navodnenie

Седем каскадни язовира на територията на област Бургас са със скъсани стени. Това каза пред журналисти в Бургас началникът на Регионален отдел „Югоизточна България“ на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Милуш Кумчев, предава „Фокус“.

Четири от язовирите са на територията на община Бургас, два са в община Камено и един в община Айтос, обясни Кумчев.

Той обясни, че язовирите са под 50 000 куб. м., не са включени в списъка на потенциално опасните язовири и не могат да създадат приливна вълна. Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение.

Иначе към 12 часа в спасителните действия след проливните валежи участват осем пожарни автомобила, влекач, челен товарач, както и по един водолазен екип и един всъдеход „Амфибия“ от РД ПБЗН – Бургас и Варна – общо 64 служители на „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Засегнатите от наводнението населени места в Бургаска област са селата Камено, Константиново, Братово, Ливада, Равнец, Черни Връх, Полски извор, Тръстиково, както и южните квартали на Бургас. Евакуирани са били трима бедстващи жители на селата Братово, Равнец и Черни връх.

Затворени за движение са пътят за село Извор поради преливане на реката, както и пътят кв. Долно Езерово – село Братово.

В община Карнобат екипи на пожарната са се отзовали на 9 сигнала, работата по които вече е приключила. Река Велека продължава да прелива в село Кости, община Царево, наводнен е площадът на селото.

По данни към 12 часа трима души от селата Ливада, Равнец и Полски извор са загинали. В село Полски извор продължава издирването на един човек.