close
LifeStyle

7 промени, които настъпват в тялото ни през зимата

stud-jena

Ниските температури през зимата ни карат много повече да си стоим на топло вкъщи и ни правят много по-податливи на вирусите и бактериите през този сезон. Но има и други физиологични промени, които настъпват в телата ни заради студената зима. Не всички са толкова неприятни или вредни, напротив, те по-скоро ни помагат да се справим с условията през най-студените дни в годината, пише az-jenata.bg.

Езикът ни се движи повече от обикновено

Студът кара устните ни да съхнат постоянно, затова и ги облизваме много по-често, за да ги овлажним. Този навик обаче може да ги накара да се напукат. Слюнката се изпарява много бързо и устните остават още по-сухи отпреди. Затова през зимата е особено важно да използваме балсам за устни.

Появяват се болки в зъбите

Ако зъбите ви са по-чувствителни, може да усетите болка в тях, когато навън е студено. Студеният въздух стига до венците и това провокира болката. Зъболекарите препоръчват да носим шал през зимата и да дишаме през носа, а не през устата.

Кръвната ни захар може да се покачи

Студеното време провокира производството на хормон на стреса в тялото и заради това кръвната но захар се повишава. Освен това, когато е студено, сме по-малко мотивирани да се движим и да спортуваме, което също има значение за нормалните нива на кръвна захар. Затова не е добра идея да спираме да спортуваме и през най-студения сезон.

Можете да отслабнете

Макар че повечето хора трупат килограми през зимата, всъщност точно тогава за тялото е по-лесно да гори калории. Когато тялото ни се бори да се приспособи към студа, изразходва повече енергия.

Повече бръчки

Не можем да обвиняваме само зимата за, но през този сезон кожата ни изпитва трудност да задържа достатъчно вода, става по-суха и това причинява образуването на повече бръчки. Нужно е и зимата за използваме специални кремове за защита на кожата, включително и крем със слънцезащитен фактор.

Зрението също се влошава

През зимата очите ни са подложени на по-голям риск. Все пак през този сезон по-рядко носим слънчеви очила, които да ги предпазват от UV-лъчите.. Докторите дори препоръчват да ползваме изкуствено сълзи за очите, когато излизаме навън през зимата.

По-лесно се дехидратираме

През зимата, когато много по-често ни е студено, пием много по-малко вода. Но фактът, че не се чувстваме много често жадни, не означава, че сме достатъчно хидратирани. Затова трябва да пием достатъчно вода и през зимата, без значение, че не се потим толкова или не усещаме силна жажда.