close
България

75% от спинерите у нас са опасни

spiner

75% от проверените от ДАМТН спинери на българския пазар са или опасни или нямат маркировка, указваща производителя им и сертифицират безопасността им. Данните посочи Мирослав Йотов от агенцията за метрологичен контрол, която от вчера започна проверки по търговската мрежа за опасни детски играчки.

За два дни проверки по 87 магазина в цялата страна са инспектирани 212 продукта, от които опасните са 167 – това са 75%.

За три месеца агенцията, заедно с митническите власти, са спрели над 50 хил. бройки спинери да влязат на европейския пазар. Те не са имали знак за съответствие „СЕ“ и са били без указан производител, добави още той.

По думите му в момента конфискуваните играчките се изпитват в лаборатория за наличие на живак и олово в боята и лагерите. Според данни на агенцията има продукти с концентрация над три пъти допустимото на опасните метали, които с времето се натрупват в организма.

Друг проблем със спинерите е лесното отделяне на централните кръгови части, които могат да бъдат погълнати от децата. При светещите спинери пък проблеми има с батериите – те са лесно достъпни и няма указания как се сменят.

От агенцията посочиха още, че от Еврокомисията ни насърчават да не чакаме проблема да излезе наяве, а да работим превантивно и при такива нови продукти да се самосезираме. /bTV