close
България

85 % от сливналии декларират доходите си електронно

nap-virus

4 997 сливналии  вече са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщават от офиса на НАП в Сливен.

Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г., напомнят от приходната агенция.

Над 4 200 граждани са подали формуляра си по електронен път, което означава, че 85 % от всички декларации за доходите в областта са подадени с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходното ведомство.

Над 10 000 жители в региона вече имат персонален код, издаден от НАП Сливен. Те могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани. От началото на извънредното положение в офиса на НАП в Сливен са издадени 480 персонални кода, а от началото на годината –  над 2 000.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код, може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700.

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Офисът на НАП в Сливен работи и  обслужва клиенти при допълнителни мерки за защита, с контролиран пропускателен режим и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП:  https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.