close
България

9 години затвор за младеж, убил приятели на пътя

syd

Младеж от Ямбол влиза в затвора за тежко пътно произшествие, при което по непредпазливост причинил смъртта на двама приятели – момче на 18 и момиче на 14 години. 19-годишният В.К. получи ефективна присъда от 9 години лишаване от свобода.

Наказанието бе постановено от състав на Окръжния съд в Сливен – съобщиха от съдебната палата. А основната причина за трагедията е безумно високата скорост, с която осъденият шофьор е управлявал автомобила си – 167 при разрешени до 60 км/час.

Кървавият инцидент станал на 6 септември м.г. , минути след 21 часа. Четирима младежи от Ямбол се прибирали от разходка в Сливен. Пътували с „Пежо 307”. Зад волана седял В.К. Колата била собственост на негов родственик. Преди разклона за с.Камен, в зоната на ляв завой младият шофьор изгубил контрол над автомобила. Той се преобърнал в канавката встрани от платното.

Преобръщането било фатално за момичето и момчето, които седели на задната седалка. Шофьорът и 16-годишната му спътница, която била до него на предната седалка, се отървали само с леки наранявания. Направената проба показала, че водачът не е употребявал алкохол.

Една от назначените по делото експертизи доказали, че В.К. е шофирал с почти три пъти по-висока от максимално допустимата за движение скорост в участъка, въпреки наличието на забранителен знак. Освен, че превишил скоростта, той извършил още две нарушения на Закона за движение по пътищата: не е контролирал непрекъснато управлявания от него автомобил и не е съобразил скоростта с левия завой. В.К. ще трябва да плати и 2700 лева разноски по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас. /trud.bg