close
LifeStyle

Brexit променя Toblerone

tobleron

Един от най-разпознаваемите шоколадови десерти в света – Toblerone, вече се произвежда с нова форма във Великобритания. Запазва се триъгълната форма на шоколада, но „върховете“ ще станат по-тесни. Причината за това е поевтиняването на британския паунд – съставките, използвани в десерта, са станали по-скъпи. За да запази цената същата, Mondelez International – компанията производител, е решила да намали грамажа.

Стандартният шоколад от 400 грама вече ще тежи 360 грама, пише economic.bg. По-малкият десерт, който досега беше с тегло 170 гр ще е с 20 гр. по-лек.

Тази промяна буквално вбеси феновете на шоколадовия десерт във Великобритания, които масово изразяват своето възмущение в социалните мрежи. Компанията-производител обаче е категорична, че този ход е наложителен предвид ситуацията след референдума за напускане на ЕС.

„Подобно на много други компании, за съжаление сме свидетели на покачване на цената на много от съставките. Понасяхме тези разходи възможно най-дълго, но за да можем да гарантираме, че Toblerone ще продължи да присъства по рафтовете на магазините, да запази емблематичната си форма, трябва да намалим теглото“, пише в официалното съобщение на Mondelez, написано във Facebook. /standartnews.com